Με Αποψη

Tα μυστικά του μπάρμπεκιου

5 Φεβρουαρίου 2021
τα μυστικά του μπάρμπεκιου

Να καούν τα κάρβουνα; Να καούν φυσικά. Αλλιώς δεν έχει barbeque. Διάλεξε το καλύτερο κρέας, ετοίμασε τα εργαλεία, βάλε φωτιά και μάθε τα μικρά μυστικά του μεγάλου ψήστη αλλά και συνταγές για δύο σούπερ μαρινάδες, δωράκι του Delivery.gr

 

Τα μυστικά του σωστού BBQ

 

Μια ψησταριά δεν φτάνει

Θέλεις και σχάρα. Κατά προτίμηση  διπλή γιατί  όπως «κουμπώνει» σου επιτρέπει να γυρίζεις εύκολα και όσο συχνά θες τα κοψίδια σου. Αν δεν είναι διπλή, θα χρειαστείς λαβίδα για να τα γυρίσεις. Επίσης, πέρασε τη σχάρα με λεμόνι, πριν το ψήσιμο. Βάλτη πάνω στη φωτιά και αφού κάψει καλά πέρασέ τη με λάδι, για να μην κολλήσει το κρέας. Οι σχάρες πρέπει να απέχουν ως 10 εκατοστά από τα κάρβουνα.

Στην περίπτωση που ρίξεις στη φωτιά μπιφτέκια, θα χρειαστείς σπάτουλα για το γύρισμα, γιατί η λαβίδα θα τα καταστρέψει. Πάρε και μια πιρούνα για να βγάλεις τα κρεατικά όταν θα έχουν ψηθεί.

 

Μία φούντωση, μία φλόγα

Η σωστή φωτιά παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Καλύτερα κάρβουνα θεωρούνται τα δρύινα, στην περίπτωση που δεν έχεις ξύλα. Το κάρβουνο από ξύλο είναι προτιμότερο από τη μπρικέτα, που κατασκευάζεται από τη βιομάζα, γιατί  ανάβει εύκολα, δημιουργεί λιγότερη στάχτη και δεν επηρεάζει τη γεύση του κρέατος. Καλό προσάναμα είναι οι κληματόβεργες.

 

Πότε είναι έτοιμη;

Η φωτιά πρέπει να έχει «χωνέψει», να μην έχει φλόγα και τα κάρβουνα να έχουν αποκτήσει ένα  στρώμα «σκόνης». Τα στρώνουμε ομοιόμορφα.

 

Τι δεν κάνουμε στο μπάρμπεκιου

Δεν τρυπάμε το κρέας στη διάρκεια του ψησίματος, ούτε το πιέζουμε πάνω στη σχάρα, για να μην χάσει τους χυμούς του. Το αναποδογυρίζουμε με λαβίδα. Δεν αλατοπιπερώνουμε  πριν το ψήσιμο, για να μην στεγνώσει ,αλλά μετά.

Επίσης, δεν βάζουμε το κρέας πάνω στη φωτιά απευθείας από το ψυγείο γιατί θα ψηθεί απ’ έξω υπερβολικά και μέσα θα μείνει ωμό.

 

Μαρινάδες και extra tips γι΄αυτές

  • Αφήνουμε το κρέας τουλάχιστον μια ώρα μέσα στη μαρινάδα εντός ψυγείου. Για καλύτερα αποτελέσματα το αφήνουμε 12 ώρες.
  • Χαρακώστε κατά μήκος πριν το βάλετε στη μαρινάδα. Θα ψηθεί καλύτερα, πιο γρήγορα και θα είναι πιο ζουμερό και περισσότερο νόστιμο.

 

Δύο σούπερ συνταγές για μαρινάδες

1. Μαρινάδα για 4 μπριζόλες

Θα χρειαστείτε:

Χυμό από 2 πορτοκάλια

70 ml ελαιόλαδο

2 κουταλιές της σούπας μέλι

1 κουταλάκι του  γλυκού θυμάρι  (ξερό) ή ρίγανη

 

2. Μαρινάδα για κοτόπουλο (για 4 μερίδες ή για 2 μεγάλα φιλέτα)

Θα χρειαστείτε:

70 ml ελαιόλαδο

Χυμό και ξύσμα από 2 λάιμ  ή ένα μοσχολέμονο (ανάλογα με  το μέγεθός του)

1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα (τη βρίσκετε σε καταστήματα μπαχαρικών ή σε super markets)

1 κουταλάκι του γλυκού κάρυ πράσινο (πωλείται σε super markets και σε καταστήματα μπαχαρικών)

1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη μουστάρδας

Λίγο εστραγκόν

 

Εxtra tips

Μπορείτε να προσθέσετε οποιοδήποτε άλλο μπαχαρικό στις μαρινάδες σας, ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις. Πχ δοκιμάστε σουμάκ στη μαρινάδα για κοτόπουλο ή τσεσμένι στη μαρινάδα για το χοιρινό.

Το Delivery.gr  σας εύχεται καλή επιτυχία. Κι αν δεν πιάσει, απλά μπαίνεις στο app μας και παραγγέλνεις αυτό που θέλεις!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply