Uncategorized, Με Αποψη

Σούσι: Θα το φτιάξεις ή θα παραγγείλεις;

22 Σεπτεμβρίου 2020
Σούσι θα το φτιάξεις ή θα παραγγείλεις

Όταν σκέφτεσαι ιαπωνική κουζίνα, πάμε στοίχημα πως το σούσι είναι το πρώτο είδος φαγητού που σου έρχεται στο μυαλό. Από τη μία πλευρά έχει φανατικούς υποστηρικτές και από την άλλη υπάρχουν αυτοί που διστάζουν να το δοκιμάσουν. Όπως και να χει, πάντως, το sushi αποτελεί μία μοναδική γευστική εμπειρία. Το ερώτημα, όμως, είναι αν θα το φτιάξεις ή θα το παραγγείλεις.

Αν θέλεις να περάσεις στο level «σούσι στο σπίτι», σου παρουσιάζουμε τα βασικά για να το φτιάξεις μόνος σου. Για να κάνεις καλό σούσι, πρέπει να συνδυάσεις σωστά το ψάρι με το ρύζι. Αν αυτά τα δύο δεν βρίσκονται σε πλήρη αρμονία, δεν θα είναι εύγευστο. Δεν το λέμε εμείς, το είπε ο master του sushi Jiro Ono, στο ντοκιμαντέρ «Ο Jiro ονειρεύεται το sushi».
Εκτός από όρεξη και λίγη δεξιοτεχνία, ειδικά στο ρολάρισμα, θα πρέπει να έχεις και τον κατάλληλο εξοπλισμό.

 

Οδηγίες για Σούσι

Θα ξεκινήσουμε από το σκεύος για να μαγειρέψεις το σούσι στον ατμό, γιατί έτσι γλιτώνεις χρόνο. Μπορείς όμως και με συμβατικό κατσαρολάκι. Εναλλακτικά, βάλε το ρύζι με το νερό και τα απαραίτητα (πχ. ριζόξυδο, ζάχαρη) σε ένα μεταλλικό μπολ. Σκέπασέ το με μεμβράνη και τοποθέτησέ το πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που βράζει, για 30 λεπτά.
Θες οπωσδήποτε ένα σουπλά για να ρολάρεις το sushi ή ένα χαρτόνι.
Και φυσικά καλά ακονισμένα μαχαίρια για τα ψάρια και τα λαχανικά αλλά και για τα rolls.
Mην ξεχάσεις τα chopsticks, αν και υπάρχουν είδη σούσι που τρώγονται με τα χέρια. Μεταξύ μας κάποιοι εξακολουθούν να ζητούν πιρούνι…

 

Tips για τέλειο Σούσι

Νο1. Πριν μαγειρέψεις το ρύζι, πρέπει να το πλύνεις καλά με κρύο νερό για να φύγει το άμυλο. Σούσι είπαμε να φτιάξεις όχι πιλάφι.
Νο2. Το ψάρι πρέπει να είναι ολόφρεσκο. Αν επιλέξεις ολόκληρο ψάρι, θα πρέπει να το πλύνεις, να το καθαρίσεις καλά και να το φιλετάρεις αμέσως και να φτιάξεις το sushi την ίδια ημέρα.
Νο3. Μην πιέσεις πολύ το ρύζι όταν φτιάχνεις το σούσι και σπάσεις τους κόκκους.
Νο4. Τοποθέτησε μεμβράνη στο σουπλά για λόγους υγιεινής.

 

Βασικά είδη σούσι

Sushi: Σημαίνει «ρύζι με ξύδι». Του προσθέτεις ωμό η μαριναρισμένο ψάρι, θαλασσινά ή λαχανικό.
Maki: Eίναι το ρολό με το φύκι απ’ έξω και μέσα το ρύζι το ψάρι και το λαχανικό
Inside out: To μέσα έξω όπως κατάλαβες. Έξω το ρύζι και μέσα τα υπόλοιπα υλικά
Nigiri: Δεν έχει φύκι, υπάρχει μόνο φιλέτο ψαριού πάνω σε ρύζι
Sashimi: Είναι άνευ. Πρόκειται για λεπτοκομμένο κομμάτι ψαριού, που όμως σερβίρεται χωρίς ρύζι ή φύκι

 

Τώρα που έμαθες τα βασικά για το sushi, μπες στην κουζίνα και βγάλε τον Ιάπωνα που κρύβεις μέσα σου. Εάν πάλι δεν τα κατάφερες και η κουζίνα μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο, τότε εμείς σου έχουμε τη λύση. Πολύ απλά, μπες στο Delivery.gr , κλίκαρε στην Ethnic Κατηγορία και παράγγειλε το σούσι της επιλογής σου!

Αν πάλι είσαι σε mood για κάτι διαφορετικό, τότε δες μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

Σουβλάκια

Burgers

Pizza

Κρέπες

Μαγειρευτά

Ζυμαρικά

 

Καλή όρεξη και…sayonara!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply