Με Αποψη

ΨΗΣΟΥ ΓΙΑ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΤΗ!

2 Μαρτίου 2016

Τσικνοπέμπτη και ο καιρός είναι ιδανικός για μπάρμπεκιου! Αντί να ταλαιπωρηθείτε βγαίνοντας έξω για ψητούρα  (όλοι ξέρουμε ότι η Τσικνοπέμπτη είναι η χειρότερη μέρα για να φας σε ταβέρνα), η ομάδα του delivery.gr σας μαθαίνει όλα τα μυστικά για να εντυπωσιάσετε την παρέα σας με πεντανόστιμα ψητά και σας προτείνει μερικές απλές συνταγές για να εμπλουτίσετε το μενού με μερικές τσαχπινιές!

Η μαρινάδα

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και στο μπάρμπεκιου η αρχή είναι η σωστή μαρινάδα. Είναι η απαραίτητη προετοιμασία που θα αναδείξει τη γεύση του κρέατος κάνοντας το πιο ζουμερό και μαλακό. Σας προτείνουμε, λοιπόν 3 διαφορετικές μαρινάδες για να διαλέξετε ανάλογα με τα γούστα σας:

0481a26a54a50977cd3ed9a48a00ec5f

Μαρινάδα με μέλι και πορτοκάλι

Ιδανικό για χοιρινό! Ανακατεύετε τα εξής υλικά σε ένα μπολ: ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι, 2 κουταλιές της σούπας μέλι, λίγο πιπέρι. Στη συνέχεια απλώστε με ένα πινέλο πάνω στο κρέας και αφήστε το για 4-6 ώρες στο ψυγείο.

Μαρινάδα με λεμόνι, θυμάρι, βασιλικό και μαϊντανό

Η καλύτερη πρόταση για τα σουβλάκια και για τις πανσέτες σας! Ανακατεύετε τα εξής υλικά σε ένα μπολ: 1/3 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο, ξύσμα και χυμό 1 λεμονιού, 2-3 λιωμένες σκελίδες σκόρδου, 1 κουταλιά του γλυκού θυμάρι, 1 κουταλιά του γλυκού βασιλικό, 5 κλωνάρια ψιλοκομμένο μαϊντανό. Βάλτε μέσα στο μπολ το κρέας και αφήστε το να μαριναριστεί για 4-6 ώρες.

Μαρινάδα με γιαούρτι και κάρυ

Ιδανικό για κοτόπουλο! Ανακατεύετε σε ένα μπολ μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα τα εξής υλικά: 2 κούπες στραγγιστό γιαούρτι, 1/3 της κούπας ελαιόλαδο, 4 κουταλιές της σούπας γλυκό κάρυ, ένα τριμμένο κρεμμύδι, λίγο αλάτι. Στη συνέχεια βάλτε μέσα στο μπολ τα κομμάτια κοτόπουλου. Σκεπάσετε το μπολ με ζελατίνα, βάλτε το στο ψυγείο και αφήστε το κοτόπουλο να μαριναριστεί όλη τη νύχτα.

Γενικά tips ψησίματος

  • Αφού βγάλετε τα κρέατα από το ψυγείο, αφήστε τα λίγη ώρα να πάρουν θερμοκρασία δωματίου. Αν τα βάλετε στη σχάρα απευθείας μετά το ψυγείο, θα ψηθούν υπερβολικά εξωτερικά και το εσωτερικό τους θα παραμείνει ωμό.
  • Τρυπήστε τα λουκάνικα πριν τα βάλετε στη σχάρα. Όμως όσο για τα υπόλοιπα κρέατα το να τα τρυπήσετε πριν ή κατά τη διάρκεια του ψησίματος είναι λάθος, αφού χάνουν τα υγρά τους και στεγνώνουν.
  • Αλατοπιπερώστε στο τέλος του ψησίματος και όχι πριν, έτσι ώστε το κρέας να παραμείνει μαλακό και ζουμερό.
  • Και κάτι που μπορεί να μην είχατε σκεφτεί ποτέ! Πασπαλίστε τα κάρβουνα με μυρωδικά την ώρα που ψήνετε. Θα δώσει ένα ωραίο άρωμα στα ψητά σας και θα διώξει και τις μύγες!

Και 2 πανεύκολες συνταγές για να καταπλήξετε τους φίλους σας!

Εκτός από το να βάλετε μερικά κρέατα πάνω στη σχάρα (σουβλάκια, λουκάνικα, μπιφτέκια, πανσέτες κλπ), κάτι το οποίο επιβάλλεται, μπορείτε να κάνετε και τις εξής πολύ απλές συνταγές.

 

Το αγαπημένο μας μπέργκερ

Για να μη φάτε σκέτα τα μπιφτέκια που θα ρίξετε στη σχάρα, μπορείτε μετά το ψήσιμο να φτιάξετε πεντανόστιμα μπέργκερς που αρέσουν σε όλους και θα εμπλουτίσουν το τραπέζι σας.

burgers

  • Για το μπιφτέκι (6 μερίδες) θα χρειαστείτε 1200 γραμμ. μοσχαρίσιο κιμά, 2 αυγά, 400 γραμμ. κεφαλοτύρι τριμμένο, 2 κρεμμύδια τριμμένα, 2 καρότα τριμμένα, 2 πιπεριές τριμμένες, 2 κ.γ. ελαιόλαδο, 2 κ.γ. πελτέ ντομάτας, 2 κ.γ. πάπρικα, ρίγανη, θυμάρι, αλάτι, πιπέρι. Βάζετε σε ένα μπολ όλα τα υλικά, ανακατεύετε καλά και στη συνέχεια πλάθετε λεπτά μπιφτέκια. Βάλτε τα στη σχάρα και ψήστε τα, σύμφωνα με τα γούστα σας, γυρνώντας τα πλευρά κάθε 3 λεπτά.
  • Για τη σως μπάρμπεκιου, ανακατέψτε πολύ καλά σε ένα μπολ 7 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο, 2 κ.σ. μουστάρδα, 4 κ.σ. κέτσαπ, 2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά καπνιστή, 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη, 1 κ.γ. κύμινο τριμμένο, 1 κ.γ. κόλιανδρο τριμμένο, 1 κ.γ αλάτι, 1/2 κ.γ. πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο.
  • Πάρτε μαλακά ψωμάκια, απλώστε τη σως, τοποθετήστε το μπιφτέκι και προσθέστε τυρί τσένταρ, μαρούλι, ροδέλες ντομάτας και κρεμμύδι. Αν θέλετε να γίνει λίγο πιο ιδιαίτερο δοκιμάστε να βάλετε λιαστή ντομάτα και παρμεζάνα. Το μπέργκερ είναι έτοιμο!

Σουβλάκια με χαλούμι, πατάτα και πιπεριά

Κόψτε μερικές πατάτες σε μικρά κομμάτια (πχ κύβους). Ρίξτε τα σε ένα κατσαρολάκι με νερό για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, κόψτε σε κομμάτια και το χαλούμι και ρίξτε σε ένα μπολ με λάδι, αλάτι και πιπέρι. Πάρτε μερικά ξυλάκια και καρφώστε εναλλάξ το χαλούμι και τις πατάτες βάζοντας ανάμεσά τους και κομμάτια πιπεριάς. Τοποθετήστε τα σουβλάκια σας για 10 λεπτά στο μπάρμπεκιου φροντίζοντας όμως να τα γυρνάτε συνέχεια για να μην καούν. Σερβίρετέ τα ζεστά!

Αν δοκιμάσετε να ψήσετε στο σπίτι ακολουθώντας τα tips μας, είμαστε σίγουροι ότι δε θα ξαναβγείτε έξω για Τσικνοπέμπτη! Βέβαια αν δεν προλαβαίνετε ή δεν το ‘χετε με το ψήσιμο εδώ υπάρχει η λύση. Μπείτε στο delivery.gr, ανακαλύψτε μια σειρά από σουβλατζίδικα, γυράδικα και ψητοπωλεία και παραγγείλετε.  Καλή τσίκνα!

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply