Με Αποψη

Δειξε μου πως τρως να σου πω ποιος εισαι!

15 Ιανουαρίου 2016

Οι 9 τύποι ανθρώπων βάσει του… πώς τρώνε το φαγητό τους

Αν τρως αργά, είσαι καλός στο multitasking, ενώ αν θέλεις πολλές γεύσεις σε μία μπουκιά, είσαι ανοιχτός σε νέες εμπειρίες και σου αρέσει να πειραματίζεσαι. Αν και έχουμε συνηθίσει να ακούμε για τη διατροφή μας τη φράση “είσαι ό,τι τρως”, πλέον ειδικοί ψυχολόγοι διατροφής και συμπεριφορικοί διατροφολόγοι συμπεραίνουν ότι καθρέφτης της ψυχής μας δεν είναι μόνο το τι τρώμε αλλά πώς το τρώμε. Έτσι διέκριναν τους 9 τύπους ανθρώπων βάσει των διατροφικών τους συνηθειών που αποκαλύπτουν διαφορετικές πτυχές του χαρακτήρα.

Δες σε ποιές από τις παρακάτω ανήκεις:

Ο ΑΡΓΟΣ

Είναι εκείνος που συνεχίζει να τρώει όταν όλοι στο τραπέζι έχουν καθαρίσει τα πιάτα τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσοι τρώνε αργά αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο σε κάθε μπουκιά είναι άτομα που θέλουν να ζουν στο τώρα και έχουν υψηλή αυτοπεποίθηση. Από την άλλη πλευρά, είναι συνήθως πεισματάρηδες και ακολουθούν υπερβολικά αυστηρά το καθημερινό τους πρόγραμμα.

slow

 

Ο ΓΡΗΓΟΡΟΣ

Εκείνοι που καταβροχθίζουν το φαγητό τους και ίσα που καταφέρνουν… να αναπνέουν την ώρα του γεύματος έχουν την τάση να βάζουν τους άλλους πάνω από τον εαυτό τους. Και παρόλο που είναι εξαιρετικοί σύντροφοι λόγω του δοτικού χαρακτήρα τους, πολλοί από αυτούς δεν αφιερώνουν πολύ χρόνο και προσπάθεια στους ίδιους και στις δικές τους ανάγκες. Άλλα χαρακτηριστικά τους είναι η φιλοδοξία, η επιθυμία για επίτευξη στόχων και η ανυπομονησία.

fast

 

Ο ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ

Ο οργανωτικός άνθρωπος στο φαγητό είναι εκείνος που θέλει να έχει τα πάντα τακτοποιημένα μέσα στο πιάτο του και μάλιστα με τρόπο που οι διαφορετικές τροφές να μην ακουμπούν η μία την άλλη. Ανάλογα οργανωτικός και τακτικός είναι και στην καθημερινότητά του. Τα οργανωτικά άτομα ξέρουν να κρατούν το σπίτι και το γραφείο τους καθαρό, όμως δε μοιράζονται εύκολα αρμοδιότητες επειδή θέλουν να γίνονται τα πράγματα με συγκεκριμένο τρόπο. Αυτό που χρειάζονται, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, είναι περισσότερη ευελιξία.

organizer

 

Ο ΑΠΟΜΟΝΩΤΙΚΟΣ

Προβλήματα με την ευελιξία του έχει και ο “απομονωτικός”, ένας από τους πιο σπάνιους διατροφικούς τύπους. Αυτός προσεγγίζει το πιάτο του με μεθοδικότητα τρώγοντας στο γεύμα μόνο μία τροφή τη φορά και δεν προχωρά στην επόμενη αν δεν έχει ολοκληρώσει την προηγούμενη. Στη ζωή του είναι πολύ πειθαρχημένος, δίνει μεγάλη έμφαση στη λεπτομέρεια, σιχαίνεται την αλλαγή και δυσκολεύεται να προσαρμοστεί.

isolationist

 

Ο ΛΑΤΡΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ

Αντιπροσωπεύει ίσως μια μεγάλη μερίδα των Ελλήνων. Είναι εκείνος που θέλει να τρώει λίγο από όλα και να συνδυάζει διάφορες γεύσεις ακόμα και στην ίδια μπουκιά. Οι ψυχολόγοι διατροφής θεωρούν αυτά τα άτομα πολύ εξωστρεφή, ανοιχτά σε νέες εμπειρίες και με ισχυρούς δεσμούς φιλίας. Βέβαια με τόσο μεγάλη ποικιλία καμιά φορά δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν και αντιμετωπίζουν προβλήματα στο να θέτουν προτεραιότητες.

mixer

 

Ο ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟΣ

Θα έχετε καθίσει στο ίδιο τραπέζι με άτομα τα οποία μασάνε με το στόμα ανοιχτό και κάνουν περίεργους θορύβους όταν τρώνε, για παράδειγμα όταν ρουφάνε τη σούπα τους. Οι ειδικοί τους θεωρούν ελεύθερα πνεύματα που δεν παίρνουν κατάκαρδα την κριτική των άλλων. Μπορεί καμιά φορά να παρεξηγούνται ως αγενείς και χωρίς τρόπους, όμως είναι άνθρωποι πολύ ευθείς και στην καθημερινή τους ζωή.

loud

 

Ο ΕΘΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ… ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ

Είναι αυτός που κόβει όλο του το φαγητό σε κομμάτια πριν ξεκινήσει να τρώει. Τα άτομα που έχουν αυτή τη συνήθεια δίνουν περισσότερη βάση στον σχεδιασμό, στους στόχους και στο μέλλον χάνοντας πολλές φορές το παρόν. Βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά από τους υπόλοιπους και κάνουν μεγάλα όνειρα, ενώ στις σχέσεις τους τα πηγαίνουν καλά μόνο με άτομα που επίσης θέτουν στόχους και προγραμματίζουν το μέλλον τους.

preparer

 

 

Ο ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΩΔΗΣ

Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η επόμενη συναρπαστική γαστρονομική εμπειρία και θέλει πάντα να δοκιμάζει νέα εξωτικά πιάτα. Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι λάτρης της περιπέτειας, εξωστρεφής, θαρραλέος και του αρέσει να παίρνει ρίσκα. Τα άτομα που είναι περιπετειώδη στο φαγητό είναι μοναδικά και ποτέ βαρετά, όμως οι ψυχολόγοι τα προειδοποιούν να προσέχουν να μην τρομάζουν τους γύρω τους που δεν μπορούν να ακολουθήσουν την περιπετειώδη φύση τους.

adventurous

 

Ο ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟΣ

Σε κάθε παρέα υπάρχει ένα άτομο, το οποίο, όταν παραγγέλνει, έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις, όπως το να είναι το σουβλάκι χωρίς ρίγανη, να είναι η σως στην άκρη ή να ψηθεί με συγκεκριμένο τρόπο το μπιφτέκι του. Οι άνθρωποι αυτοί συνήθως νιώθουν άνετα με αυτό που είναι και με τα θέλω τους, αγαπούν τη γνώση και δεν έχουν πρόβλημα με το να θέτουν ερωτήσεις. Βέβαια, από την άλλη πλευρά, οι ψυχολόγοι εκτιμούν ότι στη ζωή τους είναι λίγο νευρικοί και πιθανότατα δεν έχουν ωριμάσει ώστε να ξεπεράσουν τις συνήθειες τις παιδικής τους ηλικίας και να δοκιμάσουν νέα πράγματα.

picky

Σε ποιες από τις παραπάνω κατηγορίες πιστεύεις ότι ανήκεις; Την επόμενη φορά που θα παραγγείλεις φαγητό με την παρέα σου παρατήρησε πώς τρώει ο καθένας από τους φίλους σου και… βγάλε τα συμπεράσματά σου!

 

Κείμενα: Έρη Πανσελήνα

Επιμέλεια Κειμένων : Δημήτρης Ρούβαλης

Πηγές: littlethings.com/ Huffington Post/ Daily Mail

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply